Mantrailen

Mantrailen

Bij Hondenschool Albergen geven wij de cursus “Mantrailen”. We leggen uit wat de cursus precies inhoud.

Tijdens de cursus “mantrailen” leert de hond zoeken naar een (vermist) persoon door middel van een geurstroom die deze persoon op zijn route heeft achtergelaten. Deze geurstroom heet de trail. Deze trail bestaat o.a. uit moleculen van gasachtige zweetresten, hormoonstoffen en uitademingslucht. De neus van een hond is een orgaan dat super goed is ontwikkeld en dus goed werkt bij een hond. Je ziet dit onder andere terug in zijn speurkwaliteiten. Het is ontzettend fascinerend om te zien hoe gedreven honden te werk kunnen gaan. En net zo prachtig om te zien hoe baas en hond een (goed) team vormen!

Cursus inhoud

Tijdens deze cursus krijg je ook video feedback. Een opgeleid team, (geleider en hond) kan door samenwerking de afgelegde route reconstrueren en zo de gezochte persoon vinden. De geleider wordt getraind de gedragingen van zijn hond goed te observeren (lezen van de hond). De geleider ziet aan zijn hond of hij wèl geur van de gezochte persoon heeft of dat in die richting absoluut geen geur van die persoon ligt (de lichaamstaal interpreteren). Mantrailen is voor elke leeftijd van de hond geschikt. De cursus word gegeven op de dinsdagavond, en op de zaterdagochtend. Het is mogelijk je te laten certificeren. Dit gebeurt volgens het systeem van Mantrailing Overijssel. www.mantrailingoverijssel.nl

Is mantrailen geschikt voor alle honden?

In principe zijn alle honden specialist in het gebruik van hun neus door hun goede reukzintuig. Door de differentiatie in de fokkerij zijn er bepaalde rassen ontstaan die het vervolgen van sporen hoog op hun voorkeurslijstje hebben staan (bv zweethonden, brakken en bloedhonden). Maar er zijn ook honden die gefokt zijn voor het jagen op wild door middel van neusgebruik. Deze honden, zoals bepaalde jachthonden, zijn getalenteerd om geuren te detecteren en uit te werken naar de bron. Er zijn vele rassen met elk hun speciale raseigenschappen. Zo zoekt elk ras op zijn eigen manier en zoekt ook elke individuele hond op zijn eigen wijze.

Dus mantrailen is geschikt voor alle honden op elke leeftijd mits goed gezond. Mantrailen als vrijetijdsbesteding geeft de hond voldoening en ontplooiing dit heet sporttrailing. Het is een ontspannende activiteit voor baas en hond. Voor honden met bepaalde gedragsproblemen kan deze activiteit een therapeutische werking hebben. Bijvoorbeeld door het opbouwen van meer zelfvertouwen (theratrailing). Voor zeer getalenteerde teams (hond- geleider combinatie) is doorstromen in een reddingshondengroep een mogelijkheid (professioneel).

De kosten van de cursus “Mantrailen” zie je hieronder.

Cursus-speuren.jpg
Mantrailen
5 Lessen Mantrailen.
122